De PID-wijzer is bedoeld om je te helpen bij het leren en nadenken over belangrijke PID onderwerpen, en begeleidt je eerste stappen naar de selectie van een PID systeem. De wijzer richt zich op de Nederlandse erfgoedsector, zoals bibliotheken, archieven en musea, maar ook onderzoeksorganisaties.
De in de wijzer opgenomen PID-systemen zijn beschikbaar voor en worden gebruikt in deze sector, en zijn bedoeld om cultureel erfgoedobjecten te identificeren. Niet personen, subsidies, organisaties, enzovoort.
Door het vakje "Extra belang?" van een stelling aan te vinken, geef je aan dat het onderwerp van die positie extra belangrijk is voor je situatie en besluitvorming. De score van die stelling zal dubbel tellen. Je kunt maximaal vijf vakjes aanvinken.
PID's vereisen beheer. Ze zullen niet op magische wijze naar je objecten blijven verwijzen als je de locaties van de objecten (URL's) wijzigt. Je zult je PID’s daarom up-to-date moeten houden.
Woordenlijst:
-
Grafsteen
(tombstone)
-
een landingspagina met informatie over een verwijderd object, zoals uitleg over wanneer en waarom het moest worden verwijderd.
-
Landingspagina
(landing page)
-
een webpagina die de huidige locatie van het object toont en metadata verschaft zoals objectdetails en informatie over eventuele toegangsbeperkingen.
-
Metadata
-
gegevens over gegevens, die vragen beantwoorden als ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘wanneer’ en ‘waarom’.
-
Persistent Identifier
(PID)
-
een unieke identificatiecode die aan een digitaal object is gekoppeld en op een overeengekomen plaats is geregistreerd.
-
PID-(service)provider
-
een organisatie die diensten levert met betrekking tot een PID-systeem, zoals de ARK Alliance voor ARK, TU Delft Library (DataCite Nederland) voor DataCite DOI, SURF voor het EPIC Handle System en de KB, nationale bibliotheek voor URN:NBN.
-
PID-systeem
-
de in deze wijzer opgenomen PID-systemen zijn ARK, DataCite DOI, Handle System en URN:NBN. Voor een langere lijst, zie het Overzicht van PID-systemen elders op deze website.
-
Prefix
en
suffix
-
delen van een PID, waarbij het eerste meestal de eigenaar van het PID identificeert en het tweede het object. In https://hdl.handle.net/10648/6175fdf5-dc90-4b71-9922-26223b00c432 identificeert 10648 het Nationaal Archief en 6175fdf5-dc90-4b71-9922-26223b00c432 de inventaris van de archieven van de familie Van Oldenbarnevelt. De (suffix)strings die identifiers vormen, ongeacht het type (ARK, DataCite DOI, Handle of URN:NBN), kunnen op verschillende manieren worden gegenereerd, van eenvoudige tellers tot door mensen bedachte semantisch geladen namen, tot 37-karakter ondoorzichtige UUID's, en meer.
-
Resolver
-
een toepassing waarmee de gebruiker op basis van een PID de locatie van een object kan bepalen. In het PID-voorbeeld van het Nationaal Archief is https://hdl.handle.net de resolver. De combinatie van resolver en PID maakt een PID online bruikbaar.
Start de PID-wijzer
Doelstellingen (Wat wil je bereiken met de implementatie van Persistent Identifiers?)
Ga naar volgende
Context (Voor welk type objecten maak je Persistent Identifiers aan?)
Let op: de stellingen 7-10 gaan over objecten, de stellingen 11-14 over sets, verzamelingen en andere aggregaties.
Let op: de stellingen 7-10 gaan over objecten, de stellingen 11-14 over sets, verzamelingen en andere aggregaties.
Ga naar volgende
Gebruik (Hoe zal je organisatie gebruik maken van Persistent Identifiers?)
Ga naar volgende
Ondersteuning (Wat verwacht je van een Persistent Identifier-provider en diens organisatie?)
Ga naar volgende
Technisch (Wat verwacht je van de Persistent Identifier-infrastructuur (in termen van technische kwaliteit) en de technische basis van het resolven van identifiers?)
Ga naar resultaat
Resultaat
Eindresultaat
Beantwoord alle vragen uit de vijf thema's om hier het resultaat te zien.
Enkele aanvullende vragen